Home > 11-Juli Komitee viert Vlaamse feestdag met verrassende gastsprekers en topartiesten in Brugge

11-Juli Komitee viert Vlaamse feestdag met verrassende gastsprekers en topartiesten in Brugge

Geschreven op 8 juni 2023 om 12:52 door Mario De Wilde

De viering van de Vlaamse feestdag betekent eigenlijk drie keer feest, zodat iedereen kan mee vieren. Met verrassende gastsprekers en topartiesten op het Burg-podium. Het 11 Juli-Komitee vzw, de Brugse Metten Wandelclub vzw en Burgrock vzw werken al jarenlang nauw samen om Bruggelingen te laten deelnemen en genieten van de Vlaamse feestdag. Daarom wordt een breed programma samengesteld, met enkele spitse en originele elementen.
• Zaterdag 8 juli is er de 20ste Breydel en De Coninck Wandeltocht (5, 8, 12 en 19 km). Vertrek: Wijkcentrum Xaverianen, Xaverianenstraat 3, 8200 Sint-Michiels. (Meer info zie www.brugsemettenwandelclub.be)
• Zaterdag 8 juli is er ook Burgrock. Deze editie start om 19u. Op het programma staan Cowboy & Aliens, Zwammstein en Buscemi. Alles is aanwezig voor een absolute topavond! Gratis toegang! (Meer info op www.burgrock.be)
• Zondagnamiddag 9 juli luisteren we, net als vorige jaren, de pleinen van Brugge op met intieme, akoestische optredens. Op onderstaande pleinen kan iedereen tussen 14u en 17u30 doorlopend terecht.

o Arentshof: Donder in’t Hooi
o Zilverpand: The Borrowed Suits
o Sint-Amandsplein: Ameva
o Burg: Super Valentino Stars

Daarnaast bieden de organisatoren onder de bomen op de Burg ook de ganse namiddag kinderanimatie aan, met een springkasteel, kindergrime, volksspelen en workshops. Voor de mama’s en de papa’s voorzien ze een aangename bar en foodtrucks.

Ten slotte bieden ze ook de poëtische circusvoorstelling ‘Kontrol’ aan op het binnenplein van AC ’t Brugse Vrije om 14u30 en 16u30. Hiervoor werken ze samen met Compagnie Krak.
• Om 19u barst het muziekfeest los op het Burgplein met een optreden van De Wilfrieds. Deze enthousiastelingen brengen een zalige mix van akoestische sfeernummers en meezinger in het Nederlands, Engels en Frans.
• Als het publiek op temperatuur is gebracht, is het de beurt aan De Dolfijntjes. Vanaf 21u zet deze cultgroep rond Wim Opbrouck en Wim Willaert de Burg helemaal op zijn kop! Ze vierden vorig jaar hun 30ste verjaardag en zijn van plan om als psychedelische sjamanen de pannen van het dak te spelen!
• Op maandagavond 10 juli is er de academische zitting in het stadhuis. Er zijn toespraken van burgemeester Dirk De Fauw, An De Moor (voorzitter van de Beweging “Vlaanderen-Europa” en “11-daagse Vlaanderen Feest!) en Pol Van Den Driessche, voorzitter van het 11 Juli-Komitee Brugge.

Het 11 Juli-Komitee Brugge koestert een lange, gedegen traditie om tijdens zijn jaarlijkse academische zitting gastsprekers met naam en faam uit te nodigen. Mensen met een duidelijke mening, personen die een vooraanstaande, invloedrijke positie bekleden in het maatschappelijke en politieke leven. U vindt de namen van de
voorbije jaren hieronder opgesomd.

2022: Carles Puigdemont
2021: – / Covid
2020: – / Covid
2019: Thomas Blondelle en Leslie Cottenjé
2018: Luc Van Den Brande
2017: Hilde Crevits
2016: Rik Torfs
2015: Carl Devos
2014: Jan Verheyen

Soms geeft het 11 Juli-Komitee ook wel eens de microfoon aan vrouwen of mannen die er een wat andere mening op na houden dan de meeste van de honderden aanwezigen die op de vooravond van de Vlaamse feestdag bijeenkomen in de Gotische Zaal van het Brugse stadhuis. Zo was Karl-Heinz Lambertz, de minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, in 2008 de gelegenheidsredenaar. Vorig jaar ontving Brugge Carles Puigdemont, de voormalige minister-president van Catalonië. Dit jaar is Elio Di Rupo, de minister-president van Wallonië, de
verrassende gastspreker op de plechtige zitting van 10 juli. Hij gaat hiermee in op de vraag van het 11 Juli-Komitee om tijdens een lezing zijn visie te geven over de toestand in en van het land. Dat zal bijzonder boeiend zijn, zeker in het licht van de verkiezingen van volgend jaar en wat daarna mogelijk op de onderhandelingstafel
komt.

“Wij kijken alvast erg uit naar de uiteenzetting van de leider van de regering van onze meest nabije deelstaat. Dat minister-president Elio Di Rupo dat doet tijdens de Guldensporenviering maakt het nog interessanter en getuigt ook van klasse en moed”, zegt Pol Van Den Driessche die al 15 jaar het Brugse 11 Juli-Komitee leidt.

Ook de tweejaarlijkse “Goeiendagprijs” zal worden uitgereikt. Deze wordt uitgereikt aan een handelszaak, evenement of pand dat in de voorbije 2 jaar heeft gekozen voor een mooie en gepaste Nederlandstalige naamgeving. Goeiendag verwijst niet alleen naar het vroegere Vlaamse wapen, maar vooral naar de begroeting die
men in (handels)zaken elke dag tientallen keren gebruikt. Aansluitend vindt om 20u30 de bloemenhulde plaats aan het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck op de Markt, begeleid door de Speelschaar SFX. Tientallen organisaties brengen op deze manier dankbaar hulde aan allen die in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd een rol speelden. We zijn ook heel blij om dit jaar heel wat nieuwe verenigingen en organisaties te verwelkomen op de bloemenhulde.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.