Home > 11.000 bloemen fleuren binnenkort opnieuw het centrum van Kortrijk op en dat op 91 locaties

11.000 bloemen fleuren binnenkort opnieuw het centrum van Kortrijk op en dat op 91 locaties

Geschreven op 11 mei 2022 om 08:25 door Mario De Wilde

Kortrijk zet opnieuw de bloemetjes buiten. Letterlijk, want de komende weken worden opnieuw honderden bakken en schalen met bloemen en plantjes uitgezet of opgehangen langs Kortrijkse straten, bruggen en pleinen. Voor het kweken en planten van de bloemen kon de stad opnieuw rekenen op de leerlingen van de PTI Campus Wetenschap & Groen.
91 locaties
226 hangbakken en 107 bloemschalen verspreid over 91 locaties, samen goed voor zo’n 11.000 plantjes, fleuren binnenkort opnieuw het straatbeeld op in Kortrijk en de deelgemeenten. Traditiegetrouw is ook dit jaar gekozen voor rode en witte bloemen, de Kortrijkse stadskleuren. In de hangbakken zijn net zoals vorig jaar rode en witte hanggeraniums (Pelargonium Peltatum Red en White) geplant. Voor de staande schalen is dit jaar gekozen voor rode en witte begonia’s (Begonia Hybrid Tophat), hangend penningkruid (Lysimachia Goldilocks) en witte prachtkaars (Gaura). De hangbakken worden vanaf deze week uitgehangen aan bruggen over de toegangswegen tot het centrum zoals in de Wandelweg, Zwevegemsestraat en Hugo Verriestlaan maar ook in het stadscentrum hangen bloemen aan de Leiebrug en aan de toegang tot winkelcentrum K. De bloemschalen worden uitgezet na het Sinksenweekend.
Tuinbouwschool
Net zoals de afgelopen jaren zijn de plantjes opnieuw gekweekt door leerlingen van PTI Campus Wetenschap & Groen, de Tuinbouwschool, tijdens hun praktijklessen. De gewortelde stekken komen in maart aan op school en worden door de leerlingen van de tweede graad Plant, Dier en Milieu machinaal ingepot. Hierdoor doen ze ervaring op over hoe het in de echte plantenkwekerijen aan toe gaat. In april zijn de Pelargoniums dan in de bloembakken geplant door de leerlingen van het vijfde jaar Tuin en Groenvoorziening in hun werkweek.
Op dinsdag 10 mei plantten de leerlingen samen met de medewerkers van de stedelijke groendienst de overige plantjes in de bloemschalen op de site van de groendienst in de Aardweg in Marke waar de bloemschalen nu onder de goede zorgen van stadsmedewerkers van de groendienst verder zullen aankweken tot ze na het Sinksenweekend worden uitgezet. Vanaf dan zijn ook permanent twee medewerkers op pad om de plantjes water te geven. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van regenwater uit de regenputten van stadsgebouwen zoals op Kortrijk Weide of de Vier Linden. De week voor 1 november worden de bloemen terug binnengehaald. Alleen aan kerken blijven nog even staan, opgevuld met chrysanten die ook door de Tuinbouwschool opgekweekt worden.
Stephanie Demeyer, schepen van groenonderhoud: “Wanneer de bloembakken en -schalen weer in onze stad en deelgemeenten verschijnen, weet je dat de zomer wenkt. De bloemen zorgen telkens voor extra kleur en sfeer. Ik wil ook een bloemetje toewerpen aan de leerlingen van de Tuinbouwschool. Net zoals de voorbije jaren hebben ze opnieuw vakmanschap afgeleverd.”
Foto: Schepen Stephanie Demeyer samen met de leerlingen van PTI (c) Kortrijk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.