Home > 1000 soldaten van Willem Vermandere, muzikale wandeling op Lijssenthoek Military Cemetery

1000 soldaten van Willem Vermandere, muzikale wandeling op Lijssenthoek Military Cemetery

Geschreven op 9 november 2023 om 06:46 door Mario De Wilde

In het toeristisch aanbod van Poperinge zit een nieuwe wandeling, met als leidraad het lied ‘1000 soldaten’ van Willem Vermandere. Negen internationale artiesten geven hun interpretatie aan of bewerking van dit iconische nummer. Je kan de nummers beluisteren bij het graf van een soldaat. De Franse versie kan je beluisteren bij het graf van een Franse soldaat, de Indische bij het graf van een Indische soldaat enzovoort. Ontdek ook de Ierse, Engelse, Arabische, Chinese, Duitse, Italiaanse en Zoeloe versies. De oorspronkelijke versie van Willem Vermandere & Guido Desimpelaere is te horen bij het graf van Richard Van Neste, de enige Vlaming begraven op Lijssenthoek.

Wandelkaart en Erfgoed-app
Een gratis wandelkaart krijg je in het bezoekerscentrum Lijssenthoek of bij Toerisme Poperinge, Grote Markt 1. De wandelkaart bevat 10 QR-codes. Scan je die in, dan krijg je het lied te horen.

De wandelkaart bevat ook een QR-code naar de Erfgoed-app. De app bevat niet alleen alle liedjes maar geeft ook meer uitleg over het verhaal achter de grafsteen en de muzikanten achter het nummer.

Mustafa Avzar
Dit project kwam tot stand in samenwerking met Mustafa Avzar van het Muzikantenhuis in Gent. Willem Vermandere en Mustafa Avzar kennen elkaar sinds 2011. Het muzikale project Deze Stad bracht hen samen. Mustafa brengt op de gelijknamige plaat een Turkse en een Vlaamse versie van ‘Voor Marie Louise’. Als Willem in het Gentse moet zijn voor een concert, durft hij voor of na al eens binnen te springen in het Muzikantenhuis, voor een jamsessie met Mustafa.

Mustafa Avzar werd gevraagd als curator van het project ‘1 000 soldaten’. Hij kreeg het lijstje met de 30 nationaliteiten die vertegenwoordigd zijn op Lijssenthoek. Mustafa engageerde negen artiesten. Aan de artiesten werd de vrijheid gegeven om hun interpretatie of bewerking te geven van het lied ‘1 000 soldaten’.

Franse versie: André Cruyt & Bert Ruymbeek
Duitse versie: Martina Diessner & Adriaan Van Wonterghem
Ierse versie: Davóg Rynne
Indische versie: Baul meets Saz, een Turks-Indisch trio (Emre Gültekin, Malabika Brahma en Sanjay Khyapadat)
Arabische versie: Emerald Beryl H. Bouazza & Zeynel Demir
Italiaanse versie: Francesca Manoccio
Zoeloe versie: Stella Khumalo
Engelse versie: Heather Grabham & Erwin Libbrecht
Chinese versie: Dong Jinming, Chen Xiaohan, Shao Shufang, Ni Jianwei, Zhang Xiying en Ren Hao
Voorstelling op 11 november
‘1 000 soldaten’ wordt voorgesteld op 11 november in CC Ghybe, Poperinge, om 11.30 u. Willem Vermandere, Mustafa Avzar en een aantal artiesten zullen aanwezig zijn en hun versie brengen. Alle plaatsen voor deze voorstelling zijn volzet. Met financiële steun van de Europese Unie, Brexit Adjustment Reserve.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.