Home > 1000 keer oltegoare tegen eenzaamheid in Roeselare

1000 keer oltegoare tegen eenzaamheid in Roeselare

Geschreven op 8 februari 2021 om 15:07 door Mario De Wilde

Verlichte buurten, postkaartjes en doodgewone babbels… zijn maar enkele van de initiatieven die stad Roeselare en de netwerkgroep Oltegoare, niet alleen nemen om samen de corona-eenzaamheid te verlichten. In deze periode wil men mensen ook de hand reiken en een verbindende rol opnemen in bewogen tijden. Eenzaamheid raast door alle lagen van de bevolking. Uit geluksenquêtes blijkt dat de helft van de Belgen met eenzaamheid kampt. In deze coronatijden is eenzaamheid de grote negatieve uitschieter. Met ‘1000 keer Oltegoare’ wordt een aanbod bekend gemaakt van ‘vinders’ die in onze stad actief zijn rond het thema eenzaamheid. Zij kennen de mensen die nood hebben aan sociaal contact en kunnen hen verbinden met een passend aanbod. Deze vinders zijn heel erg divers: leerkrachten, professionelen in de thuiszorg en thuishulp, maatschappelijk werkers, buren, familie of vrienden. Vanuit de stad wordt dit aanbod gebundeld op www.1000keeroltegoare.be

Lichtpuntjes in de stad
Sinds 2020 is er een werkgroep en netwerk Oltegoare, niet alleen actief in RSL. Het netwerk werkt samen aan een zorgzame en verbonden stad, vanuit de visie dat sociale contacten belangrijk zijn om de veerkracht te behouden en/of te versterken. Tijdens de voorbije kerstperiode bundelde de werkgroep en het netwerk de krachten en creëerden ze samen heel veel lichtpuntjes in de stad. Heel veel Roeselarenaars engageerden zich om de lichtpuntjes mee uit te dragen.

Samen…

… schreven ze meer dan 400 kaartjes naar rusthuisbewoners.

… engageerden veel Roeselarenaars zich als vrijwilliger bij Roeselare Helpt.

… belden ze meer dan 400 tachtigplussers op.

… leverde de NAR (Nieuwjaarsactie Roeselare) meer dan 140 verrassingspakketten.

… vroegen ze plaatjes aan bij radio Bingo om mensen uit de buurt te bedanken.

Maar de werkgroep wil nog meer lichtpuntjes en glimlachen delen. Zo verschijnen er vanaf vandaag smileys in het straatbeeld die verwijzen naar het aanbod. Die smileys mogen gewoon geplukt worden uit de bloembakken en graszones. Elke burger, elke organisatie, elke vereniging kan zorg dragen voor een buur, een vriend, een inwoner,… elke burger heeft nood aan een babbel, een goedendag, …

Men wil hier samen aan verder bouwen:

– Je kan de raamaffiche 1000 keer oltegoare downloaden en aan je raam hangen.

– Je kan je engageren om iedereen die je ontmoet een goedendag geven en een glimlach te schenken.

– Je kan je profielfoto aanpassen met het facebookkader 1000keeroltegoare.

– Je kan vrijwilliger worden in RSL via het platform Roeselare Helpt.

– Je kan gewoon een praatje slaan met de buren of een voorbijganger.

– …

Laat gerust jouw idee weten en deel jouw bijdrage om zorg te dragen!

Volg alle acties en smileys op www.1000keeroltegoare.be

 

Wie is wie op de foto
Het is niet mogelijk om een groepsfoto te nemen in tijden van corona. Toch is het netwerk en de samenwerking tussen de verschillende partners heel belangrijk om ‘1000 keer oltegoare’ te realiseren.

Je ziet van links naar rechts beginnend met de bovenste rij: Stijn Maerevoet (VOC Opstap), Marte Huyghelier (Stad Roeselare), Stefanie De Schacht (Bond Moyson), Thierry Bouckenooghe (Groenpark), Ruth Dessein (KOTEE), Klaas Gaeremyn (Huis 57, WZC Vincenthove), Francine Degroote (seniorenadviesraad), Sam Baekelandt (jeugdraad), Lieze Pareit (Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen), Wim Defraeye (buurtverbinder TOFvantinneke), Lore Louwagie (KomAf), Jeroen Devos (Bieweg vzw), Bea Lievens (Welzijnshuis), Ann Van Hemeldonk (Binnenhof), Saskia Bleuzé (WZC Vincenthove), Davy Verbeure (buurtsport), Lieve Vercruysse (wakkere burger), Alain Verhelst (wakkere burger), Sabine Victor (KOTEE), Mia Dedecker (wakkere burger), Marjolein Rogiers (TOV), Michèle Hostekint (schepen), Bart Wenes (schepen), Siska Pannecoucke (ARhus), Stijn Dusselier (dienstencentrum Motena), Tania Samyn (stad Roeselare), Greet Claeys (stad Roeselare, Ellen Derluyn (stad Roeselare), Wouter Bossuyt (mobiele jongerenwerker), Emma Devos (stad Roeselare), Nathalie Fieuw (dienstencentrum Motena), Nele Pauwelyn (Weerwerk), Valerie Vanhoutte (VOC Opstap), Bart Winne (Samana)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.