1.000ste deelnemer volgde omstaanderstraining om pesten en discriminatie in Brugge te stoppen
Het stadsbestuur van Brugge levert volop inspanningen om pestgedrag, discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag te bestrijden. Nu de Stip-it campagne helemaal in het teken staat van omstaanders is dit actueler dan ooit. Onlangs voltooide de 1.000ste deelnemer succesvol de omstaanderstraining in Jeugdhuis Comma. Tijdens deze trainingen leren deelnemers hoe ze als omstaander effectief kunnen reageren op diverse vormen van ongewenst gedrag, met als doel het doorbreken van het omstaanderseffect. Dit is het fenomeen waarbij veel getuigen aanwezig zijn, maar niemand ingrijpt.
“Met Jeugdhuis Comma zetten we sterk in op een breed aanbod qua fuiven en evenementen voor alle jongeren in de stad. We staan garant voor een uitgebreid muzikaal aanbod in een laagdrempelige setting. Daarom is het voor ons een prioriteit om met ons hele team van vrijwilligers en medewerkers te zorgen dat iedereen in ons jeugdhuis zich zo veilig mogelijk voelt en zo veel mogelijk kan genieten zonder zorgen. We doen dan ook ons uiterste best om aan opleidingen en vormingen deel te nemen en zo met Jeugdhuis Comma actief in te zetten op veiligheid en kwaliteit in ons aanbod en te blijven werken aan ons jeugdhuis als ‘safer space’”, zegt Viktor Vandenabeele van Jeugdhuis Comma.
“We willen dat Het Entrepot een plek is waar jongeren zich welkom en veilig voelen. Dankzij een omstaanderstraining leren we hoe we gepast kunnen reageren op grensoverschrijdend gedrag of discriminatie tijdens festivals, feestjes of op straat. Het is een van de stappen die we willen zetten op weg naar het maken van een safer space. Zo’n veilige omgeving kan er enkel zijn als we eraan blijven werken”, zegt Anton Posman van Het Entrepot.
Deze trainingen zijn essentieel omdat er vaak drempels worden ervaren om in te grijpen in dergelijke situaties. De trainingen bieden concrete handvatten om die drempels te overwinnen. Dankzij deze inzet van Stad Brugge zijn er nu al duizend getrainde Bruggelingen die beter uitgerust zijn om in te grijpen en een positieve impact te maken. Reageren kan je leren, en dat heeft de Stad inmiddels al aan een groot aantal mensen laten zien.
“Elke omstaander die we vormen, is een stap dichter bij een samenleving waarin respect en solidariteit centraal staan. We willen een cultuur creëren waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt en waarin ongewenst gedrag resoluut wordt aangepakt”, zegt schepen van Jeugd en Preventie Mathijs Goderis. Stad Brugge heeft met succes omstaandertrainingen gegeven aan diverse groepen in de stad, waaronder Club Brugge, horecapersoneel, studenten, jeugdwerkers, leerlingen uit het secundair onderwijs, sportcoaches, stads- en OCMW-medewerkers, alsook medewerkers en gedetineerden van het Penitentiair Centrum Brugge. Door deze brede doelgroep te betrekken, versterkt de Stad de gemeenschap in het bestrijden van racisme, discriminatie en ander ongewenst gedrag.
“Het is geweldig om te zien dat we vandaag onze duizendste omstaander kunnen vieren. Dit toont aan dat onze Bruggelingen zich willen inzetten voor een veilige en respectvolle samenleving. Door deze training krijgen ze de tools in handen om ook daadwerkelijk in te grijpen wanneer dat nodig is”, vertelt schepen van Jeugd en Preventie Mathijs Goderis. Voor meer informatie over de omstaandertrainingen of om u aan te melden voor een sessie, kan men contact opnemen met preventie@brugge.be.